Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak oturaklı, esnek ve uysal bir yapıda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf nezih ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten şiddetli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birkötü spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve kucakime amade kalmak kucakindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde kucakilen bir puro ülküsel nem değerlerinde kucakiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine için gayet normal ve kucakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken diğer bir şahsiyet bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ayar bulunduğunu ve asla kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna devir ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en âlâ ayar bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül yaklaşık 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı kucakin belli bir devir içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca zait alev değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti çıkarmak kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ayar iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en âlâ seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.